«Ζωή με ή χωρίς τσιγάρο»; Ομάδα ψυχολογικής στήριξης για το καπνίσμα
Πατήστε εδώ για μεγέθυνση... Συνεχίζονται οι εργασίες της «Ομάδας ψυχολογικής στήριξης για άτομα που θέλουν να διακόψουν το κάπνισμα», του Κέντρου Πρόληψης ΠΥΞΙΔΑ, με τη δεύτερη συνάντηση να έχει πραγματοποιηθεί την Δευτέρα 19 Ιανουαρίου 2009 και τις εβδομαδιαίες συναντήσεις να συνεχίζονται και στο επόμενο διάστημα. Πρόκειται για δεύτερο κύκλο συναντήσεων, μετά την πρώτη επιτυχημένη πιλοτική εφαρμογή, η οποία διήρκεσε την περίοδο Οκτώβριος –Δεκέμβριος 2008.

Σύμφωνα με τους ειδικούς, το τσιγάρο είναι μια από τις βαρύτερες εξαρτήσεις που ταλαιπωρεί άνδρες και γυναίκες. Όσο καλά κι αν ξεκινήσει η σχέση μαζί του, στην πορεία των χρόνων, πέρα από τον ενοχλητικό τσιγαρόβηχα, υπάρχουν και πολλά άλλα προβλήματα υγείας που το συνοδεύουν. Επιπλέον το κάπνισμα είναι μια πρόταση εξάρτησης που κάνουν οι καπνιστές γονείς στα παιδιά τους, όσο κι αν δε τους αρέσει αυτό, γιατί τα παιδιά τείνουν να μιμούνται τις συμπεριφορές τους.

Τονίζουν, ακόμη, ότι είναι δύσκολο να σταματήσει κάποιος μόνος του την εξάρτησή του, καθώς πολλές φορές στην προσπάθεια του αυτή έρχεται αντιμέτωπος με καταστάσεις και προβλήματα που έχει μάθει να αντιμετωπίζει με το τσιγάρο και συχνά η εξάρτηση τον ξεπερνά. Για να σπάσει αυτός ο κύκλος, υπογραμμίζουν, χρειάζεται να γίνει μια συστηματική προσπάθεια από πλευράς του καπνιστή, η οποία είναι πολύ πιο αποτελεσματική όταν μπορεί να μοιραστεί με άλλους ανθρώπους τα συναισθήματα και τις δυσκολίες που αντιμετωπίζει. Η διακοπή του καπνίσματος είναι μια πραγματική πρόκληση που θέτει κανείς στον εαυτό του, γιατί προϋποθέτει προσωπικό κίνητρο και πολύ θέληση. Αποτελεί επίσης και ουσιαστική μαθητεία, η οποία καλλιεργεί την αυτογνωσία και ενισχύει το γνήσιο αυτοσεβασμό. Για το σταμάτημα του καπνίσματος ωστόσο δεν αρκεί μόνο η ισχυρή θέληση, χρειάζεται και πραγματική υποστήριξη, καταλήγουν.

«Λαμβάνοντας αυτά υπόψη φέτος στην ΠΥΞΙΔΑ ξεκινήσαμε μια νέα προσπάθεια για την υποστήριξη των ανθρώπων που θέλουν να διακόψουν το κάπνισμα. Προσκαλέσαμε ενήλικες άνδρες και γυναίκες που προσπαθούν ή επιθυμούν να κόψουν το κάπνισμα σε μια ομάδα ψυχολογικής υποστήριξης όπου έχουν τη δυνατότητα μέσα σε ένα κλίμα εχεμύθειας και σεβασμού να εκφράσουν τους προβληματισμούς και τις δυσκολίες τους», τονίζει η Επιστημονικά Υπεύθυνη της ΠΥΞΙΔΑΣ, ψυχολόγος, σύμβουλος τοξικοεξάρτησης Μάρω Βασσάρα.

Έτσι, η ομάδα συναντιέται κάθε Δευτέρα απόγευμα (18:30 – 20.30), στον χώρο της ΠΥΞΙΔΑΣ, και αποτελείται από άτομα που έχουν κόψει το κάπνισμα, που επιθυμούν να το κόψουν ή και απλώς το σκέφτονται σαν ιδέα. Στο πλαίσιο της έχουν την ευκαιρία να συζητήσουν σχετικές σκέψεις που τους απασχολούν και με τη βοήθεια των εξειδικευμένων στελεχών της ΠΥΞΙΔΑΣ να αλληλο-υποστηριχθούν.

Οι δράσεις της ΠΥΞΙΔΑΣ είναι δωρεάν και ελεύθερες για το κοινό. Για να ενημερωθείτε καλέστε το 2310.202015 και 2310.204453.


ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ


Ομάδα ψυχολογικής στήριξης για τη διακοπή του καπνίσματος
 
 
 
 
   Είμαι
   Ηλεκτρονική Βιβλιοθήκη
 
 
Εγγραφή      
 
   Μύθοι & Αλήθειες
Αξιολογήσετε τις γνώσεις σας γύρω από τις ουσίες, "παίζο- ντας" ένα διασκεδαστικό και χρήσιμο παιχνίδι ...
Ουσίες & Εγκέφαλος
Τι συμβαίνει στον εγκέφαλο μόλις δεχθεί μια ουσία; Εικο-νογραφημένη, επιστημονική εφαρμογή ...
Newsletter
Εγγραφείτε για να λαμβάνετε την τακτική μας ενημέρωση!

Επταπυργίου 151, 56626 Συκιές Θεσσαλονίκη, Τηλ.: 2310202015 Fax: 2310204453  (φόρμα επικοινωνίας)
 

Ένα …διαφορετικό Φεστιβάλ από την «Πυξίδα»
Εβδομάδα πρόληψης της εξάρτησης από νόμιμες ουσίες
Η


Όλοι μαζί: Όχι στο κάπνισμα!
Εκδήλωση των Κέντρων Πρόληψης νομού Θεσσαλονίκης στις


Ενημερωτική εκδήλωση για παιδιά με ΔΕΠΥ
H Διαταραχή Ελλειμματικής Προσοχής-Υπερκινητικότητα


Ένας …Κήπος Πρόληψης ανθίζει στην «ΠΥΞΙΔΑ»
● Διήμερο σεμινάριο για εκπαιδευτικούς Δημοτικών


H«ΠΥΞΙΔΑ» πάει… «Βαλκανική Πλατεία»
Με ένα δικό του ενημερωτικό περίπτερο το Κέντρο Πρόληψης