Σχέσεις γονέων – παιδιών: Ανοιχτή συζήτηση για γονείς στο 10ο δημοτικό σχολείο Συκεών
Θέματα που απασχολούν καθημερινά τους γονείς στη σχέση τους με τα παιδιά τους θα συζητηθούν στην ανοιχτή συζήτηση για γονείς που διοργανώνει το Κέντρο Πρόληψης ΠΥΞΙΔΑ, την Τετάρτη 7 Φεβρουαρίου, στις 6 το απόγευμα, στο 10ο δημοτικό σχολείο Συκεών. Καθημερινά οι γονείς έρχονται αντιμέτωποι με θέματα όπως η σχολική μελέτη των παιδιών τους και πόσο και πώς μπορούν να βοηθήσουν, οι επαφές τους με τους συνομήλικους, πόση τηλεόραση μπορούν να βλέπουν και ποια προγράμματα, κ.ά.

Συζήτηση για τους εφήβους, τις παρέες τους και τους γονείς τους στο Λαγκαδά
Γονείς με παιδιά στην εφηβεία είχαν ευκαιρία να συμμετέχουν σε ημερίδα της ΠΥΞΙΔΑΣ με θέμα «Ο έφηβος και οι παρέες του. Πώς αισθάνονται οι γονείς;», την Τετάρτη 18 Απριλίου, στις 6 έως 8 το απόγευμα, στο Κέντρο Υγείας Λαγκαδά. Πρόκειται για μια ακόμη εκδήλωση που διοργανώνει το Κέντρο Πρόληψης ΠΥΞΙΔΑ σε συνεργασία με το Κέντρο Υγείας Λαγκαδά, στο πλαίσιο της διοργάνωσης εκδηλώσεων με θέματα που αφορούν στην αγωγή υγείας και στην πρόληψη της χρήσης εξαρτησιογόνων ουσιών.

Εκδήλωση στο πάρκο Ελπίδος στις Συκιές από την ομάδα εθελοντών ΘΕΜΕΛΙΟ
Μεγάλη εκδήλωση για γονείς και παιδιά υπό τον τίτλο «Γνωρίζω το παιδί μου παίζοντας» διοργάνωσε η ομάδα εθελοντών «Θεμέλιο» του Κέντρου Πρόληψης ΠΥΞΙΔΑ, στο πάρκο Ελπίδος (δημοτικό πάρκινγκ), στις Συκιές, την Κυριακή 18 Μαρτίου. Εκει, είχαν την ευκαιρία να συμμετέχουν περισσότεροι από 50 γονείς με τα παιδιά τους και να λάβουν μέρος σε δημιουργικά εργαστήρια κατασκευών και έτσι να φτιάξουν πασχαλινές λαμπάδες, σημαίες, κ.λπ. Οι γονείς με τα παιδιά αντάλλαξαν μηνύματα και συμμετείχαν μαζί σε δημιουργικά παιχνίδια.

Ομάδες γονέων με θέμα την επικοινωνία με τα παιδιά
Δύο ομάδες γονέων, με τίτλο «Θέματα επικοινωνίας» , που θα ασχοληθούν με το θέμα της επικοινωνίας αρχίζουν στο Κέντρο Πρόληψης ΠΥΞΙΔΑ , η πρώτη στις 23 Απριλίου και η δεύτερη στις 21 Μαΐου, με σκοπό να συμβάλλουν στην βελτίωση της σχέσης γονέα-παιδιού, προϋπόθεση για την καλή ψυχική ανάπτυξη του παιδιού και την πρόληψη χρήσης εξαρτησιογόνων ουσιών. Πρόκειται για την 5η ομάδα συμβουλευτικής για γονείς που θα πραγματοποιηθεί σε δυο ομάδες λόγω ιδιαίτερα μεγάλης προσέλευσης ενδιαφερομένων.

Ο ρόλος της οικογένειας σε εκδήλωση στο 3ο Γυμνάσιο Συκεών
Για τον ρόλο της οικογένειας και το πώς αυτή θα μπορέσει να συμβάλει στην πρόληψη της χρήσης εξαρτησιογόνων ουσιών άκουσαν οι γονείς των παιδιών του 3ου Γυμνασίου Συκεών, σε εκδήλωση ενημέρωσης που πραγματοποίησαν εκεί στελέχη του Κέντρου Πρόληψης ΠΥΞΙΔΑ. Η ενημέρωση, με τίτλο «Ο ρόλος της οικογένειας στην πρόληψη της χρήσης εξαρτησιογόνων ουσιών» πραγματοποιήθηκε στις 28 Μαρτίου, μετά από αίτημα του Συλλόγου Γονέων και Κηδεμόνων του σχολείου και εντάσσεται στο πλαίσιο του προγράμματος «Μονοπάτια στην πρόληψη» που υλοποιεί η ΠΥΞΙΔΑ τα τελευταία χρόνια.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ
- 2o Μουσικό Φεστιβάλ Νέων
- Ο έφηβος, οι παρέες του και οι γονείς του, εκδήλωση στον Λαγκαδά
- Εκδήλωση με τον Αστερία για τον ρόλο της τηλεόρασης
- Ομιλίες για την επιθετικότητα σε Ασπροβάλτα και Απολλωνία
- Ενημέρωση του 2ου Γυμνάσιου Συκεών για τις εξαρτησιογόνες ουσίες
Μέλος της ΠΥΞΙΔΑΣ και ο Δήμος Πολίχνης
Μέλος της ΠΥΞΙΔΑΣ θα γίνει σύντομα ο Δήμος Πολίχνης, όπως ανακοινώθηκε σε ημερίδα με θέμα «Εξαρτησιογόνες ουσίες: Δεν κλείνουμε τα μάτια», που διοργανώθηκε στις 14 Μαρτίου, στις 7 το απόγευμα στο Δημοτικό Θέατρο Πολίχνης. Όπως ανακοινώθηκε ο Δήμος Πολίχνης θα καταβάλλει ετησίως 20.000 ευρώ και η δημοτική αρχή θα δημιουργήσει παράρτημα της ΠΥΞΙΔΑΣ στην Πολίχνη, ώστε να διοργανώνονται τακτικά εκδηλώσεις σχετικά με την πρόληψη των εξαρτήσεων από ουσίες. Ο πρόεδρος της ΠΥΞΙΔΑΣ και Δήμαρχος Συκεών Σίμος Δανιηλίδης τόνισε ότι με τη λειτουργία των 70 Κέντρων Πρόληψης σε όλη την Ελλάδα η Τοπική Αυτοδιοίκηση έδωσε εξετάσεις και πέτυχε. Ακόμη είπε ότι τα Κέντρα Πρόληψης αποτελούν έναν επιτυχημένο θεσμό, και χρειάζεται υπομονή για να φανούν τα αποτελέσματα του έργου τους.

Στο σταυροδρόμι της πρόληψης: ενημερώσεις μαθητών για τα ναρκωτικά
Τι αυτό που θα σταματήσει ένα νέο άνθρωπο από το να κάνει συστηματική χρήση ουσιών; Τι είναι αυτό που τον κάνει ευάλωτο στο να περάσει από τον πειραματισμό σε μια πιο δραστήρια αναζήτηση της ουσίας και να κινδυνεύει να εξαρτηθεί; Με πιο τρόπο μπορεί να βοηθήσει έναν φίλο ή μια φίλη του που ήδη έχει προβλήματα από τη χρήση ναρκωτικών; Πώς μπορεί να αντισταθεί στην πίεση των συνομήλικων για χρήση ουσιών; Σε όλα τα παραπάνω ερωτήματα και στις πιθανές απαντήσεις τους εστιάζουν οι ενημερωτικές συζητήσεις που πραγματοποιεί η ΠΥΞΙΔΑ στα λύκεια με τους μαθητές. Πρόκειται για το πρόγραμμα «Στο σταυροδρόμι της πρόληψης» , όπου κάθε χρόνο γίνονται ενημερώσεις μαθητών σε λύκεια της περιοχής ευθύνης της ΠΥΞΙΔΑΣ. Σύμφωνα με τους ειδικούς, αρκετοί νέοι, συχνά μαθητές λυκείου, δοκιμάζουν εξαρτησιογόνες ουσίες.

Συμμετοχή της ΠΥΞΙΔΑΣ σε πανελλήνιο συνέδριο Κέντρων Πρόληψης στη Θεσσαλονίκη
Στο πανελλήνιο συνέδριο Κέντρων Πρόληψης της Εξάρτησης από Ναρκωτικά, με θέμα : «Ατενίζοντας το μέλλον … πρόληψη και εκπαιδευτικά υλικά», συμμετέχει και το Κέντρο Πρόληψης ΠΥΞΙΔΑ, στις 26 και 27 Απριλίου, με σκοπό να παρουσιάσει την πολυδιάστατη δράση της στην πρόληψη της χρήσης ναρκωτικών στα σχολεία και την ευρύτερη κοινότητα. Πρόκειται για μια διοργάνωση του Δικτύου Κέντρων Πρόληψης Κεντρικής Μακεδονίας και του ΟΚΑΝΑ, η οποία θα πραγματοποιηθεί στο Συνεδριακό Διαβαλκανικό Ιατρικό Κέντρο Θεσσαλονίκης, με σκοπό να συγκεντρώσει συνέδρους από όλη την Ελλάδα. Θα συζητηθούν, μεταξύ άλλων, τα πρωτότυπα σχολικά εκπαιδευτικά υλικά που δημιουργήθηκαν από τα Κέντρα Πρόληψης και χρησιμοποιούνται στην εκπαίδευση μαθητών, δασκάλων, καθηγητών, γονιών και εφήβων με σκοπό την αποφυγή της χρήσης εξαρτησιογόνων ουσιών

Εκδήλωση για τις σχέσεις γονέων-παιδιών στο 3ο Δημοτικό Συκεών
Πώς μπορούμε να επικοινωνήσουμε καλύτερα με τα παιδιά μας; Αυτό το ερώτημα απασχολεί όλους τους γονείς που αναρωτιούνται αν τα σημερινά παιδιά είναι πιο δύσκολα ή οι γονείς πιο ανασφαλείς από τις προηγούμενες γενιές. Τι έχει αλλάξει στη σύγχρονη οικογένεια και με ποιο τρόπο αυτό επηρεάζει τις σχέσεις γονέων και παιδιών; Στα ερωτήματα αυτά προσπάθησαν να απαντήσουν οι ειδικοί του Κέντρου Πρόληψης ΠΥΞΙΔΑ στη διάρκεια εκδήλωσης για την βελτίωση της επικοινωνίας γονέων παιδιών που πραγματοποίησε το Κέντρο Πρόληψης ΠΥΞΙΔΑ, με τη συνεργασία του Συλλόγου Γονέων του 3ου Δημοτικού Σχολείου Συκεών, στον χώρο του σχολείου, το απόγευμα της Τετάρτη 21 Μαρτίου. Στην εκδήλωση, με θέμα «Σχέσεις γονέων-παιδιών» , αναφέρθηκε ότι την τελευταία δεκαετία παρατηρούμε μια έντονη ενασχόληση με θέματα που αφορούν τη διαπαιδαγώγηση,

Νευρική ανορεξία στην εφηβεία. Ενημέρωση σε μαθητές στο 4o Γυμνάσιο Συκεών
Για τη νευρική ανορεξία, μια ψυχική νόσο που πλήττει κυρίως τα κορίτσια στην εφηβεία και συχνά απειλεί την υγεία και ζωή τους, θα μιλήσουν στελέχη του Κέντρου Πρόληψης ΠΥΞΙΔΑ και της Κινητής Μονάδας Ψυχικής Υγείας Παίδων και Εφήβων του Ιατροπαιδαγωγικού Κέντρου του Ψυχιατρικού Νοσοκομείου Θεσσαλονίκης, σε εκδήλωση για μαθητές στο 4ο γυμνάσιο Συκεών, την Πέμπτη 15 Φεβρουαρίου, στις 11 το πρωί. «Η ΠΥΞΙΔΑ εδώ και χρόνια κάνει τακτικές επισκέψεις σε σχολεία της περιοχής, ώστε να ενημερώσει του μαθητές για θέματα που αφορούν την καλή σωματική και κυρίως ψυχικής τους υγεία, την απαραίτητη βάση για την πρόληψη από τη χρήση εξαρτησιογόνων ουσιών. Η εκδήλωση αυτή αγγίζει ένα θέμα που απασχολεί πολύ την επικαιρότητα των ημερών μας, την νευρική ανορεξία, μια και έχει να κάνει με τα πρότυπα εμφάνισης και συμπεριφοράς που επηρεάζουν

 
ΟΛΟΚΛΗΡΩΜΕΝΟ ΣΧΕΔΙΟ ΑΣΤΙΚΗΣ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ ΣΤΗ ΒΟΡΕΙΟΔΥΤΙΚΗ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Δράση «Παραγωγή υλικού ευαισθητοποίησης και διενέργεια
ενημερωτικής καμπάνιας σε θέματα πρόληψης της χρήσης των ναρκωτικών»
Οι ιστοσελίδες αυτές και το newsletter, που δημιούργησε η ΠΥΞΙΔΑ, παρέχουν συνεχή ηλεκτρονική δημοσιοποίηση θεμάτων σχετικά με τις ουσιοεξαρτήσεις, συμβάλλοντας στην ευαισθητοποίηση των πολιτών σε θέματα εξάρτησης από ναρκωτικά. Έτσι, συντελούν στην άρση του κοινωνικού αποκλεισμού και την αναβάθμιση και αναζωογόνηση της περιοχής, καθώς και στη μείωση των ενδοπεριφερειακών ανισοτήτων που εμφανίζονται έντονες σε περιοχές της Βορειοδυτικής Θεσσαλονίκης.
Η ΔΡΑΣΗ ΣΥΓΧΡΗΜΑΤΟΔΟΤΕΙΤΑΙ ΚΑΤΑ 25% ΑΠΟ ΕΘΝΙΚΟΥΣ ΠΟΡΟΥΣ
ΚΑΙ ΚΑΤΑ 75% ΑΠΟ ΤΟ ΕΥΡΩΠΑΪΚΟ ΚΟΙΝΩΝΙΚΟ ΤΑΜΕΙΟ


ΠΥΞΙΔΑ, Επταπυργίου 151, 56626 Συκιές Θεσσαλονίκη, Τηλ.: 2310202015 Fax: 2310204453, http://www.pyxida.org.gr, info@pyxida.org.gr
Εαν δεν θέλετε να λαμβάνετε το ενημερωτικό newsletter της ΠΥΞΙΔΑ, κάντε click εδώ