 |
ΟΧΙ στη ΒΙΑ και τον εκφοβισμό 6 Μαρτίου: Ημέρα κατά του εκφοβισμού |
 |
|
Ο εκφοβισμός αναφέρεται σε επαναλαμβανόμενες επιθετικές συμπεριφορές ενός ή περισσοτέρων παιδιών ή εφήβων σε βάρος κάποιου άλλου παιδιού ή εφήβου που βρίσκεται σε θέση αδυναμίας και δεν μπορεί να αντιδράσει και να προστατευτεί.
Αναφέρεται σε σωματικές ή λεκτικές επιθέσεις, στον εξαναγκασμό ενός παιδιού να κάνει κάτι χωρίς τη θέλησή του, στον αποκλεισμό ενός παιδιού από παρέες και στη διάδοση φημών εναντίον του, στη σεξουαλική παρενόχληση ή προσβολή και στην ηλεκτρονική παρενόχλησ
ση με τη χρήση του διαδικτύου και των κινητών.
Όλες οι προαναφερόμενες συμπεριφορές έχουν στόχο τον εκφοβισμό, την απειλή και την υποτίμηση του παιδιού και ενέχουν κατάχρηση δύναμης και εξουσίας. Ο σχολικός εκφοβισμός ταλαιπωρεί παιδιά και σχολεία και παρεμποδίζει την υγιή ψυχοκοινωνική ανάπτυξη των παιδιών.
Τα θύματα του εκφοβισμού συνήθως υποφέρουν από άγχος, κατάθλιψη, ψυχοσωματικά προβλήματα, κοινωνική απομόνωση. Έχουν κακή αυτοεικόνα, απουσιάζουν συχνά από τα σχολεία κι έχουν δυσκολίες εφαρμογής. Ενώ οι «θύτες» έχουν συνήθως κακή σχέση με τον εαυτό τους και τους συνομηλίκους, πολλές απουσίες από το σχολείο και μαθησιακά προβλήματα. Είναι πιθανόν να κάνουν χρήση ναρκωτικών ουσιών και να έχουν προβλήματα με το νόμο στην ενήλικη ζωή.
Ακόμη και τα παιδιά παρατηρητές επιβαρύνονται, καθώς εξοικειώνονται με πράξεις που προκαλούν πόνο, μαθαίνουν να πιστεύουν ότι το δίκαιο είναι του δυνατού και φοβούνται.
Ας μην ξεχνάμε ότι όλα τα παιδιά νιώθουν ανασφάλεια εξαιτίας του σχολικού εκφοβισμού, θύματα, θύτες, παρατηρητές.
Το Κέντρο Πρόληψης ΠΥΞΙΔΑ από το 2004 ασχολείται συστηματικά με την πρόληψη και την αντιμετώπιση του φαινομένου, υποστηρίζοντας τις προσπάθειες των σχολείων και των οικογενειών να προστατέψουν τα παιδιά τους. Κάθε χρόνο υλοποιούνται βιωματικά σεμινάρια για εκπαιδευτικούς προκειμένου να αναπτύξουν αντίστοιχα προγράμματα πρόληψης στα σχολεία, ημερίδες ευαισθητοποίησης της εκπαιδευτικής, αλλά και της ευρύτερης κοινότητας και παρεμβάσεις πρόληψης μέσα στα σχολεία.
Την τρέχουσα σχολική χρονιά μια οργανωμένη προσπάθεια πρόληψης βρίσκεται σε εξέλιξη με τη συνεργασία των σχολικών συμβούλων . Εκπαιδεύτηκαν 41 δάσκαλοι και δασκάλες που υλοποιούν στις τάξεις τους το πρόγραμμα πρόληψης της επιθετικότητας «Το σπίτι των παιδιών» στους δήμους Βόλβης, Λαγκαδά και Νεάπολης-Συκεών. Παράλληλα υλοποιήθηκαν ενημερωτικές συναντήσεις για γονείς, παρεμβάσεις πρόληψης σε μαθητές τόσο για τον ηλεκτρονικό εκφοβισμό και το σχολικό και εκπαιδευτικές συναντήσεις με εκπαιδευτικούς γυμνασίων και λυκείων.
Επιπλέον η ΠΥΞΙΔΑ παρέχει καθοδήγηση και συμβουλευτική σε παιδιά και νέους, αλλά και στους γονείς τους στο πλαίσιο ατομικών και οικογενειακών συναντήσεων.
|
|
|
|
|
|
|
 |