Πρόληψη σε στρατιωτικές μονάδες
Πατήστε εδώ για μεγέθυνση... Η ΠΥΞΙΔΑ, στην προσπάθεια της να διαδώσει τη φιλοσοφία της πρόληψης σε όλους τους χώρους που συνδέονται άμεσα με την καθημερινή ζωή των νέων, απευθύνεται και στο στρατό.

Αν και η στρατιωτική θητεία έχει συγκεκριμένη και περιορισμένη διάρκεια, αποτελεί μια περίοδο κρίσιμη για τη ζωή του νέου ανθρώπου: συμπίπτει συνήθως χρονικά με τη μετάβαση από την εφηβεία στην ενήλικη ζωή και συνοδεύεται από απότομη αλλαγή των συνθηκών διαβίωσης, αποκοπή από συναισθηματικούς δεσμούς και έναν τρόπο ζωής που απαιτεί ικανότητες προσαρμογής σε πολλά νέα δεδομένα.

Πατήστε εδώ για μεγέθυνση... Εξάλλου, σύμφωνα με τα νεότερα ερευνητικά δεδομένα, η χρήση εξαρτησιογόνων ουσιών στο χώρο του στρατού αποτελεί ένα διαρκώς αυξανόμενο πρόβλημα, το οποίο απαιτεί σοβαρή και υπεύθυνη αντιμετώπιση από τους αρμόδιους φορείς.

Η ΠΥΞΙΔΑ έδωσε από την αρχή της λειτουργίας της μεγάλο βάρος στις δράσεις που αφορούν το στρατό. Το πρώτο βήμα ήταν η πιλοτική εφαρμογή ενός προγράμματος πρόληψης σε στρατιωτικές μονάδες, το οποίο αποσκοπούσε:
• στη δημιουργία σχέσεων συνεργασίας και εμπιστοσύνης με τα στελέχη των στρατοπέδων
• στην πιλοτική εφαρμογή εκπαιδευτικού προγράμματος με την αξιοποίηση βιωματικών τεχνικών
• στη διερεύνηση των αναγκών εκπαίδευσης των υπαξιωματικών και των μελών του υγειονομικού προσωπικού

Με την έγκριση του ΓΕΣ και σε συνεργασία με την ΧΧΙΙ Τεθωρακισμένη Ταξιαρχία, υλοποιήθηκε κατά το διάστημα Σεπτέμβρης 1999 – Μάης 2000 το πιλοτικό πρόγραμμα, στο οποίο συμμετείχαν συνολικά 85 αξιωματικοί στις ημερίδες ευαισθητοποίησης και 43 υπαξιωματικοί και μέλη του υγειονομικού προσωπικού στις ομάδες εκπαίδευσης.

Η θεματολογία των ομάδων εκπαίδευσης εστιάστηκε κυρίως στα εξής σημεία:
διάσταση του προβλήματος, συνέπειες της χρήσης εξαρτησιογόνων ουσιών,
χρήση ουσιών: ένας λανθασμένος τρόπος επίλυσης προβλημάτων,
ψυχοκοινωνικά αίτια της χρήσης και της κατάχρησης ουσιών,
μετάβαση από την εφηβεία στην ενήλικη ζωή: ο ρόλος του στρατού

Τα αποτελέσματα από την εφαρμογή του πιλοτικού προγράμματος ήταν ιδιαίτερα ενθαρρυντικά. Οι σχηματισμοί με τους οποίους συνεργάστηκε η ΠΥΞΙΔΑ ζήτησαν εγγράφως να συνεχιστεί η συνεργασία. Τόσο οι αξιωματικοί, όσο και οι υπαξιωματικοί και τα μέλη του υγειονομικού προσωπικού, ανταποκρίθηκαν πολύ θετικά στις βιωματικές ασκήσεις και στην πλειοψηφία τους δήλωσαν ότι οι συμμετοχικές διαδικασίες ήταν μια πρωτόγνωρη για αυτούς εμπειρία.

Η εκπαίδευση σε θέματα επικοινωνίας και σε δεξιότητες που θα επιτρέψουν στους στρατιωτικούς να αντιμετωπίζουν τις προκλήσεις που καθημερινά συναντούν σε σχέση με τη χρήση ουσιών, αποτελεί τη βασικότερη ανάγκη εκπαίδευσης των ανθρώπων που συμμετείχαν τόσο στις ημερίδες, όσο και στις ομάδες εκπαίδευσης.

Τα συμπεράσματα αυτά παρουσιάστηκαν αναλυτικά στην ημερίδα κοινοποίησης αποτελεσμάτων, η οποία πραγματοποιήθηκε στη Λέσχη Αξιωματικών Φρουράς Θεσσαλονίκης, στις 27 Μαΐου 2000. Στην ημερίδα αυτή παραβρέθηκε και ο τότε υπουργός Εθνικής Άμυνας Άκης Τσοχατζόπουλος, ο οποίος με την παρουσία του υπογράμμισε τη σπουδαιότητα των προγραμμάτων πρόληψης στο χώρο του στρατού.

Ύστερα από επικοινωνία με την 194 Μοίρα Πολλαπλών Εκτοξευτών Πυραύλων και με την έγκριση του ΓΕΣ, εφαρμόσαμε αντίστοιχο πρόγραμμα πρωτογενούς πρόληψης στο στρατόπεδο «Ράμναλη», στο οποίο συμμετείχαν συνολικά 45 αξιωματικοί και 45 υπαξιωματικοί.
 
 
 
 
   Είμαι
   Ηλεκτρονική Βιβλιοθήκη
 
 
Εγγραφή      
 
   Μύθοι & Αλήθειες
Αξιολογήσετε τις γνώσεις σας γύρω από τις ουσίες, "παίζο- ντας" ένα διασκεδαστικό και χρήσιμο παιχνίδι ...
Ουσίες & Εγκέφαλος
Τι συμβαίνει στον εγκέφαλο μόλις δεχθεί μια ουσία; Εικο-νογραφημένη, επιστημονική εφαρμογή ...
Newsletter
Εγγραφείτε για να λαμβάνετε την τακτική μας ενημέρωση!
Επταπυργίου 151, 56626 Συκιές Θεσσαλονίκη, Τηλ.: 2310202015 Fax: 2310204453  (φόρμα επικοινωνίας)
 

Ένα …διαφορετικό Φεστιβάλ από την «Πυξίδα»
Εβδομάδα πρόληψης της εξάρτησης από νόμιμες ουσίες
Η


Όλοι μαζί: Όχι στο κάπνισμα!
Εκδήλωση των Κέντρων Πρόληψης νομού Θεσσαλονίκης στις


Ενημερωτική εκδήλωση για παιδιά με ΔΕΠΥ
H Διαταραχή Ελλειμματικής Προσοχής-Υπερκινητικότητα


Ένας …Κήπος Πρόληψης ανθίζει στην «ΠΥΞΙΔΑ»
● Διήμερο σεμινάριο για εκπαιδευτικούς Δημοτικών


H«ΠΥΞΙΔΑ» πάει… «Βαλκανική Πλατεία»
Με ένα δικό του ενημερωτικό περίπτερο το Κέντρο Πρόληψης