Πληροφορίες και ερωτήσεις σχετικά με την ηρωίνη
Η ηρωίνη είναι τεχνητό παράγωγο της μορφίνης και ανήκει στα οπιοειδή. Επηρεάζει τις ψυχικές λειτουργίες του ατόμου, αλλάζοντας τα συναισθήματά, τις σκέψεις και την αντίληψη, λόγω της επίδρασής της στον εγκέφαλο και λόγω του ότι προκαλεί μια διαφορετική συνειδησιακή κατάσταση.

Η ηρωίνη έχει αναλγητική δράση και προκαλεί σωματική και ψυχική εξάρτηση. Λαμβάνεται ενδοφλέβια, εισπνέεται από τη μύτη ή καπνίζεται. Η επίδρασή της κρατάει από μία ώρα έως μία μέρα και εξαρτάται από τη δόση, τον τρόπο λήψης, το σωματικό βάρος, το φύλο και τα χαρακτηριστικά του εγκεφάλου του χρήστη.

Μετά από σχετικά μικρό χρονικό διάστημα ο χρήστης αποκτά ανοχή, πρέπει δηλαδή να παίρνει όλο και μεγαλύτερες δόσεις για να πετύχει το ίδιο αποτέλεσμα. Από τη στιγμή που το σώμα θα συνηθίσει την ηρωίνη, η διακοπή της συνοδεύεται από έντονες αντιδράσεις. Πρόκειται για το λεγόμενο στερητικό σύνδρομο, που χαρακτηρίζεται από δυνατούς πόνους στα άκρα, εξάψεις ή ρίγη, βαριά κατάθλιψη ή πολύ τρομακτικές ψευδαισθήσεις.

Πιθανές επιπτώσεις

Η ηρωίνη μειώνει το άγχος και την ένταση. Ο χρήστης αισθάνεται ζεστασιά, θαλπωρή, ευτυχία, «καταλαβαίνει» καλύτερα τα πράγματα, βλέπει όμορφες ή τρομακτικές εικόνες και βρίσκεται σε μια ρευστή κατάσταση μεταξύ ύπνου και ξύπνιου. Στον εξωτερικό παρατηρητή, ο χρήστης φαίνεται απαθής και αδιάφορος.

Οι αρνητικές επιδράσεις της ηρωίνης περιλαμβάνουν τον εκνευρισμό, τα προβλήματα προσανατολισμού, την αδύνατη μνήμη, την αμνησία και την ασαφή λεκτική έκφραση.

Η ηρωίνη προκαλεί επίσης βαριά δυσκοιλιότητα, απώλεια της σεξουαλικής επιθυμίας, καθώς και του αισθήματος της πείνας και της δίψας. Ο χρήστης μπορεί να φθάσει σε άκρα παραμέληση του εαυτού του, γιατί παύει να ενδιαφέρεται για τη διατροφή του, για τα ρούχα του ή για τη σωματική του υγιεινή.

Η ηρωίνη επιβραδύνει την αναπνοή σε βαθμό που μπορεί να προκαλέσει το θάνατο.

Κίνδυνοι που πρέπει να γνωρίζουμε

Η ηρωίνη αρχίζει να δρα πολύ γρήγορα, επιβραδύνοντας τις σκέψεις και τις αντιδράσεις. Η επίδρασή της μπορεί να κρατήσει για μεγάλο χρονικό διάστημα, κατά συνέπεια ο χρήστης κινδυνεύει από ατυχήματα γιατί δεν είναι, πλέον, σε θέση να αντιληφθεί και να εκτιμήσει σωστά την επικινδυνότητα των καταστάσεων.

Η ενδοφλέβια χρήση της ηρωίνης συνεπάγεται τεράστιους κινδύνους μετάδοσης ασθενειών, όπως η ηπατίτιδα και το ΑΙDS.
• Ο συστηματικός χρήστης αποκτά ανοχή, δηλαδή πρέπει να αυξάνει διαρκώς τη δόση για να πετύχει το ίδιο αποτέλεσμα. Η μακρόχρονη χρήση οδηγεί σε σωματική και ψυχική εξάρτηση και η διακοπή της σε έντονο στερητικό σύνδρομο.

Καθώς η ηρωίνη επιβραδύνει την αναπνοή, μπορεί να προκαλέσει το θάνατο σε χρήστες με πνευμονικές παθήσεις (π.χ. άσθμα).

Η ποιότητα της ηρωίνης είναι συχνά αμφίβολη, ενώ διακινούνται και εξαιρετικά επικίνδυνα μείγματα.

Ερωτήσεις για την ηρωίνη

1. Η ηρωίνη προκαλεί εξάρτηση;
ΝΑΙ. Η συστηματική χρήση οδηγεί πολύ γρήγορα στη σωματική και ψυχική εξάρτηση, δηλαδή ο χρήστης νιώθει άσχημα όταν δεν παίρνει ηρωίνη (πονάει παντού, δεν μπορεί να κοιμηθεί, είναι νευρικός και ανήσυχος, νιώθει αδυναμία) και αισθάνεται μια ακατάσχετη επιθυμία να ξανακάνει χρήση. Τα άτομα που είναι εξαρτημένα από την ηρωίνη είναι ανίκανα να φροντίσουν τον εαυτό τους ή να ενδιαφερθούν για οτιδήποτε άλλο εκτός από την ηρωίνη. Ζουν για την ηρωίνη.

2. Κινδυνεύει κανείς λιγότερο αν εισπνέει από τη μύτη ή καπνίζει την ηρωίνη;
ΟΧΙ. Ακόμη κι έτσι θέτει σε κίνδυνο τη σωματική και ψυχική του υγεία. Η συστηματική χρήση ηρωίνης οδηγεί σε εξάρτηση και το ρίσκο της δοκιμής είναι μεγάλο.

3. Πώς αισθάνεται κανείς αφού κάνει χρήση ηρωίνης;
Όπως και με τα υπόλοιπα ναρκωτικά, το αν θα αισθανθεί πολύ όμορφα ή πολύ άσχημα εξαρτάται από πολλούς παράγοντες. Ορισμένοι λένε ότι ένιωσαν χαρούμενοι υπό την επήρεια της ηρωίνης και άλλοι ότι είδαν εικόνες τρόμου και αισθάνθηκαν μεγάλο άγχος. Είναι γνωστό ότι η ηρωίνη καταστέλλει τα συναισθήματα και, γενικότερα, τις αντιδράσεις (επιβραδύνει την ομιλία και τη σκέψη). Οι χρήστες κλείνονται στον εαυτό τους και δεν ενδιαφέρονται ιδιαίτερα ούτε για άλλους ανθρώπους, ούτε για άλλα πράγματα.
 
 
 
 
   Είμαι
   Ηλεκτρονική Βιβλιοθήκη
 
 
Εγγραφή      
 
   Μύθοι & Αλήθειες
Αξιολογήσετε τις γνώσεις σας γύρω από τις ουσίες, "παίζο- ντας" ένα διασκεδαστικό και χρήσιμο παιχνίδι ...
Ουσίες & Εγκέφαλος
Τι συμβαίνει στον εγκέφαλο μόλις δεχθεί μια ουσία; Εικο-νογραφημένη, επιστημονική εφαρμογή ...
Newsletter
Εγγραφείτε για να λαμβάνετε την τακτική μας ενημέρωση!
Επταπυργίου 151, 56626 Συκιές Θεσσαλονίκη, Τηλ.: 2310202015 Fax: 2310204453  (φόρμα επικοινωνίας)
 

Ένα …διαφορετικό Φεστιβάλ από την «Πυξίδα»
Εβδομάδα πρόληψης της εξάρτησης από νόμιμες ουσίες
Η


Όλοι μαζί: Όχι στο κάπνισμα!
Εκδήλωση των Κέντρων Πρόληψης νομού Θεσσαλονίκης στις


Ενημερωτική εκδήλωση για παιδιά με ΔΕΠΥ
H Διαταραχή Ελλειμματικής Προσοχής-Υπερκινητικότητα


Ένας …Κήπος Πρόληψης ανθίζει στην «ΠΥΞΙΔΑ»
● Διήμερο σεμινάριο για εκπαιδευτικούς Δημοτικών


H«ΠΥΞΙΔΑ» πάει… «Βαλκανική Πλατεία»
Με ένα δικό του ενημερωτικό περίπτερο το Κέντρο Πρόληψης