Είστε κοινωνικός επιστήμονας. Εργάζεστε σε κάποια κοινωνική υπηρεσία. Καθημερινά έρχεστε σε επαφή με πολλούς ανθρώπους οι οποίοι ζητούν τη βοήθειά σας. Ένα από τα θέματα που αντιμετωπίζετε είναι και η χρήση ναρκωτικών. Θα σας απευθύνουν ερωτήσεις σχετικά με την πρόληψη της χρήσης ναρκωτικών. Θα έρθετε ίσως σε επαφή με το χρήστη ή και με την οικογένειά του. Τα ερωτήματα που σας τίθενται είναι πολλά:
- Με ποιο τρόπο μπορούμε να αποτρέψουμε τους νέους από τη χρήση ναρκωτικών;
- Τι να πούμε στους γονείς που ανησυχούν για τα παιδιά τους;
- Ποια παιδιά κινδυνεύουν να εμπλακούν στη χρήση ναρκωτικών;
- Υπάρχει θεραπεία για τους εξαρτημένους;
- Μπορεί ένας χρήστης να σταματήσει και μόνος του;
- Πώς μπορώ να τον πείσω να κάνει θεραπεία;
- Που να απευθυνθώ για παραπάνω πληροφορίες;
Οι κοινωνικοί επιστήμονες είναι οι άνθρωποι στους οποίους θα απευθυνθούν και θα εκφράσουν τις ανησυχίες τους ο γονιός, ο σύντροφος ή ο φίλος ενός χρήστη. Είστε λοιπόν στην πιο κατάλληλη θέση για να γίνετε αρωγοί στον αγώνα μας για την πρόληψη και την έγκαιρη καταπολέμηση της χρήσης ουσιών. Μπορείτε να φέρετε τον πολίτη κοντά σε εκείνες τις εξειδικευμένες δομές, οι οποίες μπορούν να το βοηθήσουν στο πρόβλημα της εμπλοκής στη χρήση ουσιών που αντιμετωπίζει ή πουν τον ανησυχεί.
Αν δεν έχετε εξειδικευμένες γνώσεις στον τομέα της χρήσης ουσιών, το Κέντρο Πρόληψης ΠΥΞΙΔΑ παρέχει συστηματικά εκπαίδευση στους επαγγελματίες που ασχολούνται με το αντικείμενο αυτό. Με βιωματικά σεμινάρια μπορείτε να εκπαιδευτείτε σχετικά με τις ουσίες, την αιτιολογία και τη θεραπευτική αντιμετώπιση της εξάρτησης. Παρέχουμε επίσης εποπτεία και υποστήριξη όσον αφορά στη διαχείριση και παραπομπή συγκεκριμένων περιστατικών, σε ατομικές και ομαδικές συναντήσεις.
Επιπρόσθετα, προσφέρουμε τη δυνατότητα για πρακτική άσκηση και εθελοντική εργασία σε φοιτητές και νέους επαγγελματίες που ενδιαφέρονται να αποκομίσουν εργασιακή εμπειρία από τον τομέα της πρόληψης. Στο πλαίσιο αυτό η Πυξίδα ανταποκρίνεται σε οποιοδήποτε αίτημα εκφράζεται από φορέα εκπαίδευσης ή κατάρτισης για ενημέρωση και ευαισθητοποίηση εκπαιδευομένων του.
Προκειμένου να αποκτήσετε μια ολοκληρωμένη άποψη για το ζήτημα της χρήσης ουσιών, ώστε να επιτελέσετε με συνέπεια το έργο σας, παρακαλούμε συνδεθείτε με τα ακόλουθα πεδία της ιστοσελίδας μας:
- Προγράμματα Πυξίδας: Στόχοι/Φιλοσοφία/Μεθοδολογία
- Προγράμματα Πυξίδας: Προγράμματα για κοινωνικούς επστήμονες
- Πρακτική και εθελοντική εργασία
- Εξαρτησιογόνες ουσίες: Συχνές ερωτήσεις για τα ναρκωτικά
- Οδηγός Ψυχοκοινωνικών Υπηρεσιών Νομού Θεσσαλονίκης