phone2310.202015     mailΑυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.mapΧάρτης

Συνεργασίες - δικτύωση

Το Κέντρο Πρόληψης ΠΥΞΙΔΑ προσπαθεί μέσα από σταθερές συνεργασίες με αντίστοιχους φορείς και υπηρεσίες να ενισχύσει την ποιότητα των υπηρεσιών του και να συνάψει σχέσεις συμμαχίας που προάγουν τους στόχους της πρόληψης. Ακολουθεί συνοπτική παρουσίασή τους:

1. Δίκτυο Κέντρων Πρόληψης Κεντρικής Μακεδονίας
Δημιουργήθηκε το 2000 μετά από παρότρυνση της Υπηρεσίας Συντονισμού και παρακολούθησης των Κέντρων Πρόληψης Βορείου Ελλάδος.

  Στο δίκτυο συμμετέχουν τα 11 Κέντρα Πρόληψης της Κεντρικής Μακεδονίας: Ν. Θεσσαλονίκης: Κ.Π. «Πυξίδα», Κ.Π. «Ελπίδα», Κ.Π. «Σείριος» (2 Κέντρα), Κ.Π. «Δίκτυο Άλφα». Ν. Ημαθίας: Κ.Π. «Πρόσβαση», Ν. Πιερίας: «Κέντρο Επικοινωνίας και Πρόληψης Κατά των Ψυχοδραστικών Ουσιών», Ν. Χαλκιδικής Κ.Π. «Πνοή», Ν. Σερρών: Κ.Π. «Όασις», Ν. Πέλλας: Κ.Π. «Όραμα», Ν. Κιλκίς: Κ.Π. «Νηρέας».

Γενικός στόχος του Δικτύου είναι η εδραίωση και η ενίσχυση της επικοινωνίας και συνεργασίας μεταξύ των κέντρων πρόληψης της κεντρικής Μακεδονίας. Μέσα από την ανταλλαγή γνώσεων και εμπειριών, καθώς και από την κοινή προσπάθεια επιδιώκεται να ενισχυθούν οι δράσεις και τα προγράμματα των κέντρων προκειμένου να αποκτήσει μεγαλύτερη ισχύ ο θεσμός των κέντρων πρόληψης.

Ειδικότερα οι δράσεις του δικτύου περιλαμβάνουν:
- διοργάνωση κοινών εκδηλώσεων
- συνδιαμόρφωση προγραμμάτων πρόληψης για εξειδικευμένες ομάδες πληθυ-σμού
- διοργάνωση εκπαιδευτικών σεμιναρίων για τα στελέχη των κέντρων Κ. Μακεδονίας.
- επεξεργασία κοινών προτάσεων για την επίλυση θεσμικών και λειτουργικών προβλημάτων των κέντρων πρόληψης
- συντονισμό των δράσεων και διαμόρφωση κοινών στάσεων στη συνεργασία με άλλους φορείς
- δημιουργία ομάδων εργασίας που επεξεργάζονται κοινά μεθοδολογικά εργαλεία

Με σκοπό την ενίσχυση της λει-τουργίας των κέντρων μέσα από την αλληλοστήριξη, τη συνεργασία και το συντονισμό των δράσεων στο κοινό πεδίο της πρόληψης δημιουργήθηκαν οι εξής ομάδες:

Ομάδα εργασίας επιστημονικών υπευθύνων για θεσμικά και επιστη-μονικά ζητήματα
Ομάδα εργασίας στελεχών για δράσεις στη σχολική κοινότητα
Ομάδα εργασίας στελεχών για δράσεις που απευθύνονται σε εθελοντές
Ομάδα εργασίας στελεχών για δράσεις που απευθύνονται σε έφηβους και νέους
Ομάδα εργασίας στελεχών για δράσεις που απευθύνονται σε στρατιωτικές μονάδες
Ομάδα εργασίας στελεχών για δράσεις που απευθύνονται σε γονείς
Παράλληλα:
Παρακολούθηση πορείας του δικτύου και ανατροφοδότηση ομάδων μέσα από συναντήσεις της ολομέλειας του προσωπικού των Κέντρων Πρόληψης Κεντρικής Μακεδονίας

2. Συνεργασία με Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης και Πανεπιστήμιο Μακεδονίας
Η ΠΥΞΙΔΑ επιδιώκει τη σταθερή συνεργασία με την πανεπιστημιακή κοινότητα ώστε να υποστηρίζονται οι δράσεις της και να τεκμηριώνεται επιστημονικά το έργο της πρόληψης.
Συγκεκριμένα:
Με τον Τομέα Εξελικτικής- Σχολικής Ψυχολογίας του Τμήματος Ψυχολογίας του Α.Π.Θ. έχει υπογραφεί από το 2003 πρωτόκολλο συνεργασίας για την διαγωγή ερευνών με στόχο την αξιολόγηση των προγραμμάτων παρέμβασης της ΠΥΞΙΔΑΣ.
Η ΠΥΞΙΔΑ αποτελεί χώρο πρακτικής άσκησης για τους φοιτητές των μεταπτυχιακών σπουδών της ψυχολογίας του Αριστοτελείου Πανεπιστήμιου Θεσσαλονίκης και του Τμήματος Εκπαιδευτικής και Κοινωνικής Πολιτικής του Πανεπιστημίου Μακεδονίας, ενώ παλιότερα υπήρξε ανάλογη συνεργασία με το Πρόγραμμα Ειδίκευσης στη Συμβουλευτική και στον Προσανατολισμό της ΑΣΠΑΙΤΕ.

3. «Δίαυλος» Ενημέρωσης και Επικοινωνίας
Το Κέντρο πρόληψης ΠΥΞΙΔΑ συμμετέχει σταθερά στη συντακτική ομάδα του ηλεκτρονικιού περιοδικού Δίαυλος. Ο Δίαυλος (e-mail: Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.) επιδιώκει να αποτελέσει την ηλεκτρονική έκφραση μιας ευρείας διαδικασίας ενημέρωσης, επικοινωνίας και συνεργασίας όλων ενδιαφέρονται και εργάζονται για την Πρόληψη. Σήμερα συμμετέχουν οι επιστημονικές ομάδες 11 Κέντρων Πρόληψης δίνοντας πληροφορίες για τις δράσεις τους και καταθέτοντας απόψεις και γνώμες όσον αφορά ζητήματα που απασχολούν τους επιστήμονες της πρόληψης.