phone2310.202015     mailΑυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.mapΧάρτης

♦ Συνεχίζονται στην «Πυξίδα» οι συναντήσεις της Ομάδας Γονέων με παιδιά στους Παιδικούς Σταθμούς

 

     Η Ομάδα Γονέων με παιδιά στους Παιδικούς Σταθμούς συνεχίζει τις συναντήσεις της κάθε Δευτέρα απόγευμα στο Κέντρο Πρόληψης «Πυξίδα».

     Η επεξεργασία των επιμέρους θεματικών διενεργείται μέσα από βιωματικές διαδικασίες, και οι γονείς έχουν την ευκαιρία να ανιχνεύσουν το συναισθηματικό κόσμο των παιδιών μέσα από δραστηριότητες συμβολικής έκφρασης που ευνοούν την πρόσβαση στη φαντασία και τη μαγική σκέψη.

     Στη συγκεκριμένη συνάντηση οι γονείς προσέγγισαν το ζήτημα της συναισθηματικής έκφρασης των παιδιών, βιώνοντας ζωντανά το πόσο σημαντικό είναι να δίνεται χώρος και χρόνος σε όλα τα συναισθήματα.

     Επίσης με αφορμή το παραμύθι «Μα αφού δεν υπάρχουν δράκοι» συζητήθηκε η αξία του παραμυθιού στην ανάπτυξη των παιδιών προσχολικής ηλικίας, καθώς και η αξία της παιδικότητας των ίδιων των γονέων στην καθημερινή τους συναναστροφή με τα παιδιά.

 

 

ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ

♦ Πρόγραμμα παρέμβασης της «Πυξίδας» στα σχολεία για την πρόληψη και αντιμετώπιση βίαιων συμπεριφορών

  

     Μια ολιστική παρέμβαση πρόληψης με συνδυασμένες δράσεις για εκπαιδευτικούς, μαθητές και γονείς ξεκίνησε, με την έγκριση και την υποστήριξη της Διεύθυνσης Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Δυτικής Θεσσαλονίκης, από το Κέντρο Πρόληψης «Πυξίδα» τον Νοέμβρη 2023.

     Ο στόχος της παρέμβασης είναι η πρόληψη και η αντιμετώπιση βίαιων συμπεριφορών και η ενίσχυση θετικών κοινωνικών συμπεριφορών στο σχολείο, ώστε να υπάρχει ένα κλίμα ασφάλειας σε όλα τα σχολεία.

     Είκοσι Γυμνάσια και Λύκεια ανταποκρίθηκαν στην πρόσκληση και έσπευσαν να δηλώσουν συμμετοχή. Έτσι, την Τρίτη 21 Νοεμβρίου 2023 έγινε η πρώτη συνάντηση ενδυνάμωσης των Συμβούλων Σχολικής Ζωής στην «Πυξίδα», στην οποία συμμετείχαν 38 εκπαιδευτικοί από σχολεία του δήμου Νεάπολης-Συκεών, Λαγκαδά και Βόλβης. Στο επίκεντρο αυτής της συνάντησης βρέθηκε η προσέγγιση μαθητών που έχουν κάποια δυσκολία και η προσέγγιση των γονιών τους.

     Παράλληλα ξεκίνησαν και οι εκπαιδεύσεις των 15μελών Μαθητικών Συμβουλίων. Έγιναν ήδη συναντήσεις με τα Συμβούλια των 1ου, 2ου, 3ου, 4ου, 5ου Γυμνασίων Νεάπολης και του 2ου Γυμνασίου Πεύκων, για να ακολουθήσουν των Συκεών, του δήμου Λαγκαδά και του δήμου Βόλβης.

     Τα περισσότερα εκλεγμένα μέλη των Μαθητικών Συμβουλίων, με τα οποία συναντήθηκαν τα επιστημονικά στελέχη της «Πυξίδας», είδαν τις συναντήσεις ως μια ευκαιρία για προβληματισμό, διάλογο, δράση και ανάληψη ευθύνης ώστε να γίνουν φορείς μιας θετική αλλαγής στο σχολείο.

 

 

ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ

♦ Με επιτυχία ολοκληρώθηκε η Ομάδα Γονέων εφήβων που διοργάνωσε η «Πυξίδα» στο 2ο Γυμνάσιο Πεύκων

     Μια Ομάδα Γονέων εφήβων ολοκληρώθηκε! Είκοσι-τρεις γονείς και εκπαιδευτικοί συναντήθηκαν στο φιλόξενο σχολείο του 2ου Γυμνασίου Πεύκων (29.11.2023), συνομίλησαν, αλλά και προβληματίστηκαν για την εφηβεία και τη ζωή με τους εφήβους.

     Η Ομάδα Γονέων, που λειτούργησε υπό τον συντονισμό της Μαρίας Κυριακίδου, ψυχολόγου και αναπληρώτριας επιστημονικά υπεύθυνης του Κέντρου Πρόληψης «Πυξίδα», ξεκίνησε να συζητά τον ανεμοστρόβιλο της εφηβείας και κατέληξε με την τέχνη της γονεϊκότητας. Αναλυτικά τα θέματα που συζητήθηκαν ήταν:

  • Εφηβεία: Ο ανεμοστρόβιλος της εφηβείας των παιδιών και των γονιών,
  • Επικοινωνία: Βελτιώνοντας την επικοινωνία με το παιδί μου, δημιουργώ ένα δίκτυο προστασίας,
  • Όρια και υποστήριξη για μια υπεύθυνη ανεξαρτητοποίηση,
  • Εξαρτήσεις και εφηβεία: Προστατευτικοί και επιβαρυντικοί παράγοντες,
  • Η τέχνη του να είσαι γονιός εφήβου: Ένα ευγενικό άθλημα.

 

     Στο κλείσιμο της ομάδας οι συμμετέχοντες και συμμετέχουσες αποτίμησαν αυτή την εμπειρία και αναγνώρισαν σημαντικά ΟΦΕΛΗ, που είχαν να κάνουν με το περιεχόμενο…

  • Γνώσεις και προβληματισμοί για την εφηβεία,
  • Ανταλλαγή απόψεων και εμπειριών,
  • Απαντήσεις για σημαντικά ερωτήματα,
  • Η ενεργητική ακρόαση,
  • Ανακάλυψη νέων τρόπων αντιμετώπισης δύσκολων συμπεριφορών,
  • Καλύτερη κατανόηση του παιδιού,
  • Απόκτηση νέας ματιάς,
  • Η υπενθύμιση της τέχνης του γονέα,
  • Η υπενθύμιση ότι χρειάζεται να κρατάμε ανοιχτό το δίαυλο επικοινωνίας με τα παιδιά μας.

…ΟΦΕΛΗ που είχαν να κάνουν με τη διαδικασία, όπως είναι το θετικό κλίμα της Ομάδας, το φιλικό κλίμα μεταξύ συντονιστών και συμμετεχόντων, η μη επικριτικότητα, η ευχάριστη ατμόσφαιρα, η αμεσότητα, η σύμπραξη γονιών-εκπαιδευτικών, η διαδικασία της ομάδας, το μοίρασμα.  

…αλλά και ΟΦΕΛΗ που αφορούν στην προσωπική ανάπτυξη και την ενδυνάμωση του γονεϊκού ρόλου (υποστήριξη, βοήθεια, ανακούφιση, αίσθηση ότι δεν είμαι μόνος ή μόνη με τα προβλήματα της εφηβείας, αναγνώριση προσωπικών αδυναμιών, αυτογνωσία.

     Όπως επισημαίνουν τα επιστημονικά στελέχη της «Πυξίδας», «στην πρόληψη γνωρίζουμε καλά ότι η παρέμβαση στην οικογένεια αποδίδει καλύτερα όταν γίνεται σε μια ηλικία που ελάχιστα παιδιά έχουν υιοθετήσει συμπεριφορές που επιβαρύνουν την ψυχική υγεία και την ανάπτυξή τους. Αυτές τις συμπεριφορές προσπαθούμε να προλάβουμε βοηθώντας τους γονείς να αποκτήσουν αυτογνωσία, να κατανοήσουν τις ανάγκες και τη συμπεριφορά του παιδιού τους και να αλλάξουν -εάν χρειαστεί- το γονεϊκό στυλ και τις δυναμικές της οικογένειας τους».