phone2310.202015     mailΑυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.mapΧάρτης

Κύμα αντιδράσεων για το προωθούμενο νομοσχέδιο…

♦ Ομόφωνο ψήφισμα του δήμου Νεάπολης-Συκεών και της Ένωσης Γονέων του δήμου Νεάπολης-Συκεών για τη συνέχιση λειτουργίας των Κέντρων πρόληψης

 

     Όχι μόνο την απόσυρση του υπό διαμόρφωση Σχεδίου Νόμου για τη Ψυχιατρική Μεταρρύθμιση, που καταργεί φορείς απεξάρτησης και Κέντρα Πρόληψης, αλλά αντίθετα την ενίσχυσή τους για τη συνέχιση της απρόσκοπτης λειτουργίας τους ζητά με ομόφωνο ψήφισμά του ο δήμος Νεάπολης-Συκεών. Την ίδια στιγμή, υπέρ της ενίσχυσης των Κέντρων Πρόληψης με την υφιστάμενη νομική του μορφή τάσσεται με ψήφισμά της και η Ένωση Γονέων του δήμου Νεάπολης-Συκεών.

     Και τα ψηφίσματα αυτά έρχονται να προστεθούν στα δεκάδες άλλα που προηγήθηκαν από φορείς της Τοπικής Αυτοδιοίκησης και της κοινωνίας, δυναμώνοντας έτσι το κύμα αντίδρασης κατά της νομοθετικής πρωτοβουλίας της κυβέρνησης, η οποία προωθεί τη «δημιουργία ενός υπερσυγκεντρωτικού οργανισμού με την επωνυμία ΕΟΠΑΕ (Εθνικός Οργανισμός Πρόληψης και Αντιμετώπισης των Εξαρτήσεων) με την ταυτόχρονη κατάργηση των υφιστάμενων Οργανισμών, όπως είναι το ΚΕΘΕΑ. Το 18ΑΝΩ και ο ΟΚΑΝΑ», όπως καταγγέλλει ο δήμος Νεάπολης-Συκεών.

     «Το σχέδιο νόμου του Υπουργείου Υγείας αγνοεί παντελώς την
πετυχημένη λειτουργία των Κέντρων Πρόληψης με πρωτοβουλία της Τοπικής
Αυτοδιοίκησης και δεν προβλέπει τη συνέχισή τους. Η Τοπική Αυτοδιοίκηση εδώ και 30 έτη πρωτοστατεί στο θέμα της πρόληψης των εξαρτήσεων και της προαγωγής της ψυχοκοινωνικής υγείας. Πήρε πρωτοβουλίες και σε συνεργασία με τον ΟΚΑΝΑ δημιούργησε τα Κέντρα Πρόληψης τα οποία και στήριξε ώστε όλα αυτά τα χρόνια να παράγουν έργο στις τοπικές κοινότητες, να αφουγκράζονται και να εκτιμούν ανάγκες, να σχεδιάζουν και να υλοποιούν παρεμβάσεις σε συνέργεια με τους τοπικούς φορείς και τις άλλες κοινωνικές υπηρεσίες του τόπου για να συνδιαμορφώσουν ένα πλαίσιο ασφάλειας για τον παιδικό, τον εφηβικό και το νεανικό πληθυσμό, αλλά και το γενικό
πληθυσμό της κοινότητας», αναφέρει μεταξύ άλλων στο ψήφισμά του ο δήμος Νεάπολης-Συκεών. Τονίζοντας ταυτόχρονα ότι «το Κέντρο Πρόληψης των Εξαρτήσεων και Προαγωγής της Ψυχοκοινωνικής Υγείας ‘‘ΠΥΞΙΔΑ’’, που δημιούργησε ο δήμος μας από το 1998, αποτελεί ένα πρότυπο και δίνει καθημερινά τον αγώνα για την καταπολέμηση της εξάρτησης και την ενίσχυση της ψυχικής υγείας όλων των πολιτών, μικρών και μεγάλων», με το ομόφωνο ψήφισμά του (14/24.1.2024) ο δήμος Νεάπολης-Συκεών:

  • Απαιτεί από το Υπουργείο Υγείας την έναρξη ενός διαλόγου από μηδενικήβάση με την Τοπική Αυτοδιοίκηση, τους συλλόγους οικογενειών τωνπρογραμμάτων απεξάρτησης και τους/τις εργαζόμενους/-ες των φορέωναπεξάρτησης και πρόληψης ώστε να σχεδιαστεί τεκμηριωμένα η εξέλιξη τηςθεραπείας απεξάρτησης στη χώρα.
  • Απαιτεί από το Υπουργείο Υγείας να διασφαλιστεί και να ενισχυθεί ο θεσμόςτων Κέντρων Πρόληψης των Εξαρτήσεων και Προαγωγής της ΨυχοκοινωνικήςΥγείας μέσα από την υφιστάμενη νομική τους μορφή και πρόβλεψη σταθερήςχρηματοδότησης.
  • Απαιτεί αύξηση των Δομών και πρόσληψη προσωπικού για να ενισχυθούν οιΔομές.

 

Η ΕΝΩΣΗ ΓΟΝΕΩΝ

     Την έντονη ανησυχία της για το μέλλον της πρόληψης και των Κέντρων Πρόληψης εκφράζει με ψήφισμά της (2.2.2024) και η Ένωση Γονέων του δήμου Νεάπολης-Συκεών.

     «Τα Κέντρα Πρόληψης είναι Υπηρεσίες που εδώ και 30 χρόνια προσφέρουν τις υπηρεσίες τους συστηματικά και αδιάλειπτα στα παιδιά μας, σε εμάς τους γονείς και τους κηδεμόνες τους, αλλά και στα σχολεία που φοιτούν. Είναι οι Υπηρεσίες εκείνες που σπεύδουν να καλύψουν τις ανάγκες μας, προσφέροντας ατομική και οικογενειακή συμβουλευτική, ομάδες συμβουλευτικής και ψυχοεκπαίδευσης γονέων, ενημερωτικές συναντήσεις σε θέματα που μας απασχολούν για τη διαπαιδαγώγηση των παιδιών, το γονεϊκό μας ρόλο και τις κρίσεις στην οικογένεια», τονίζει μεταξύ άλλων η Ένωση Γονέων. Αναφερόμενη, δε, στο Κέντρο Πρόληψης «Πυξίδα» τονίζει ότι «με τη συστηματική και συνεχή προσπάθεια του, από το 1998 που ξεκίνησε να λειτουργεί, αποτελεί το κέντρο στήριξης της οικογένειας, καθώς διασφαλίζει για όλους ανεξαιρέτως τους κατοίκους ποιοτικές παρεμβάσεις που ανταποκρίνονται στις ανάγκες τους και χρησιμοποιεί στρατηγικές που ενισχύουν τις ασθενέστερες κοινωνικές ομάδες».

    Όπως αναφέρεται στο ψήφισμα, η Ένωση Γονέων του δήμου Νεάπολης-Συκεών μεταξύ άλλων ζητά:

  • να συνεχισθεί η απρόσκοπτη λειτουργία των Κέντρων Πρόληψης και να ενισχυθούν οι Ομάδες τους με επιπλέον επιστημονικό προσωπικό ώστε να καλυφθούν με καλύτερο τρόπο οι ολοένα αυξανόμενες ανάγκες της οικογένειας,
  • το Υπουργείο Υγείας να διασφαλίσει και να ενισχύσει τον θεσμό των Κέντρων Πρόληψης των Εξαρτήσεων και Προαγωγής της Ψυχοκοινωνικής Υγείας μέσα από την υφιστάμενη νομική τους μορφή και πρόβλεψη σταθερής χρηματοδότησης.

 

-ΨΗΦΙΣΜΑ ΤΟΥ ΔΗΜΟΥ ΝΕΑΠΟΛΗΣ-ΣΥΚΕΩΝ

 

-ΨΗΦΙΣΜΑ ΤΗΣ ΕΝΩΣΗΣ ΓΟΝΕΩΝ του δήμου ΝΕΑΠΟΛΗΣ-ΣΥΚΕΩΝ